Viljandimaa, Kodukohvik OÜ
Õpitakse igal pool – nii reisil kui ka koolis
Viljandi kesklinnas tegutsev Kodukohvik on pereettevõte, mis sai alguse armastusest hea toidu ja külalislahkuse vastu. Aastatega ollakse kasvanud tööandjaks paarikümnele inimesele, väärtustades pidevat õppimist, katsetamist ja üheskoos arenemist.
Kodukohvik on pere lugu, mis sai alguse 2010. aastal. Keegi pereliikmetest ei olnud koka, pagari ega muud toitlustusega seotud eriala õppinud – vastupidi, kohviku eestvedajate seas on näiteks hambaarst ja proviisor. Seega on pere pidanud algusest peale kõiki kohvikutööga seotud oskusi õppima.
Just pidev enesetäiendamine ja uudishimu ongi toonud Kodukohvikule õppijasõbraliku tööandja tunnustuse. „Elukestev õppimine on Kodukohviku perele loomuomane ja igapäevaselt täiendavad kõik töötajad oma teadmisi,“ rõhutab Lily Škurin, kes esitas Kodukohviku õppijasõbraliku tööandja konkursile.
Kodukohvikus töötab praegu üle 20 inimese ja endiselt on igapäevatoimetustesse kaasatud ka pere ise. Kohviku esindaja Kreete Savelli sõnul on personali õppimisvõimalused väga mitmekesised. „Kodukohviku enesetäiendamise võimalused on suunatud sellele, et iga töötaja saaks kasvada ning tunda end ettevõttes väärtusliku ja inspireerituna. Peame oluliseks toetada pidevat õppimist ja arengut,“ toonitab Kreete Savelli.
Viimane suurem koolitus, kus kogu kollektiiv osales, oli Tiina Saar-Veelmaa programm „HappyMe”. Savelli sõnul tõi see kaasa olulisi muutusi. „Näiteks suurendas „HappyMe“ töötajatevahelist koostööd ja kasvas huvi lahendada probleemküsimusi ühiselt.“
Kodukohvik on alati olnud katsetamise ja avastamise koht. Inspiratsiooni saadakse raamatutest, sotsiaalmeediast ja reisidelt, kuid kõige olulisem on ühine proovimine ja uute ideede elluviimine. „Õppimine ei pea toimuma ainult akadeemiliselt koolis või töökohapõhises õppes. Õppida võib ka mitteformaalselt – kirjandusest, välisreisidelt, ühiselt katsetades ja proovides, ning mis peamine – õppimisest rõõmu ammutades,“ kirjeldab Lily Škurin.
Kuigi inspiratsiooni ammutatakse välisreisidelt ja teiste kohvikute külastamisest, toetab Kodukohvik ka töötajate formaalsemat kooliteed. Üks töötaja on läinud teenindust õppima kutsekooli, teine täiendas end pagariõppes. Noored saavad väärt kogemuse juba gümnaasiumi kõrvalt ja üks kollektiivi liige õpib aiandust, et laiendada silmaringi. Ka pereema täiendas teadmisi TalTechis toitlustuskorralduse alal.
Pidev õppimine peegeldub ka klientidele pakutavas: menüü uueneb, sisustus muutub ning kogu kohviku õhkkond on alati värske ja eriline. „Õppimise soosimine aitab kaasa konkurentsivõime suurendamisele ja tervikliku töökeskkonna loomisele,“ võtab Kreete Savelli teema kokku.
Loo autor: Heli Lehtsaar-Karma