Maren Rits, Lääne-Virumaa
Õppides leiab värskeid mõtteid ka suure kogemusega professionaal
Lääne-Virumaa aasta õppija Maren Rits (59) on pikaajalise kogemusega toitlustaja. Viimased kümme aastat on ta töötanud Sagadi mõisa restoranis, kus alustas peakokana ja on nüüd restoranijuht. Himu oma valdkonna uute teadmiste järgi ei ole aga temas kuhugi kadunud.
Maren valis oma mõtete ja teadmiste värskendamiseks Tallinna Tehnikaülikooli avatud ülikooli toitlustuskorralduse akadeemia. Motivatsioon õppima asumiseks pidi olema väga suur, sest kõrvaltvaatajatele tundus see geograafiliselt pöörane missioon – Maren elab Pärnus, töötab Sagadis ja õppima asus Tallinna. „Mul oli pikka aega soov end erialal täiendada. Otsus tekkis ühe hetkega, reede õhtul. Esmaspäeva hommikul istusin juba loengus,“ kirjeldab Maren õppima asumist.
Otsusele aitas kaasa koroonapandeemia puhkemine, millest toitlustusäri jaoks kujunes kaks aastat piirangute ja leevenduste rütmis töötamist. Tänavu kevadel pidi Maren restoranijuhina andma Sagadi mõisa restoranile uue alguse. „Mul on pikk staaž köögi töö juhtimisel, kuid praegune ametikoht nõuab ka teenindaja töö tundmist,“ räägib Maren. Tema tööülesannete hulka kuulub nüüd kogu restorani töö koordineerimine alates toidumenüüst kuni joogikaardini. Kõike seda tuli minna õppima, sest Maren peab oluliseks oma tegevusvaldkonna sügavuti tundmist. „Et motivatsioon püsiks, tuleb olla edukas, ja edu tagavad õiged tegevused,“ ütleb Maren. Toitlustuskorralduse akadeemia õppekava hõlmas kõiki valdkondi, mida restorani edukaks tööks peab meeles pidama ja rakendama.
Mida on õppimine teile andnud?
Toitlustuskorralduse akadeemia läbimine koondas minu jaoks kõik teadmised, mida on vaja restorani töö toimimiseks. Kinnistus õpitu ja kogetu, lisandus hulga spetsiifilisi teadmisi koos praktiliste harjutustega. Saadud teadmised on abiks otsuste ja valikute tegemisel. Õppeaja jooksul tehtud kodutööd andsid võimaluse end analüüsida ja näha teemasid teiselt positsioonilt. Väga vajalik kogemus.
Milliseid muutusi on õppimine teie ellu toonud?
Õpingud said läbi just suvehooaja alguseks. Ideaalne ajastus. Praeguseks olen saadud teadmisi kasutanud restorani töös. Vajadusel sirvin õppematerjale ja leian sealt vajamineva info. Õpingute läbimine lisas mulle motivatsiooni töötada valitud erialal, mida väga armastan.
Autor: Tanel Raig
Foto: Toomas Tuul